Alslev Sognearkiv
 • De første is i Alslev - Månedens billede marts 2019

  Tømrermester Niels Evald Hansen er fotograferet med sønnen 2 svende og 2 lærlinge på ”spærpladsen”.
  Hansen var startet som selvstændig mester i 1930 og byggede i 1931 beboelse og værksted ved ”Landevejen” som i 1968 fik navnet Storegade, og senere fik navnet Bredgade.
  Billedet er taget bag bygningerne. Ud over mester selv ses i forreste række sønnen Leif (født 1932) og lærling Richardt Nielsen. Bag dem svendene Peter Jespersen og Søren P. Jensen samt lærling Ole.

  MEN hvordan kunne de spise is i 1934/35? Det var længe før fryseskabene ”var opfundet”.

  MEN måske havde en isproducent – muligvis Grotte Is fra Esbjerg – installeret en fryser i den slikbutik, der var blevet indrettet i den gamle jordemoderbolig i Bredgade 38.

  Click to view full size image
 • Toftnæsvej 9 - Månedens billede februar 2019

  Ribe Hospital (alderdomshjem) ejede i flere hundrede år en stor gård i Toftnæs. Tidligste dokumentationer for dette ejerskab er den første matrikel i 1662, og først omkring år 1760 blev gården afhændet og opdelt i to ejendommen. I dag Toftnæsvej 9 og Toftnæsvej 17.
  Den oprindelige store gård med to fæstere lå på grunden, hvor Toftnæsvej 17 og Toftnæsvej 19 er placeret i dag.
  Luftfotoet er fra først 1950erne. Den hyggelige (men nedslidte) 3-længede stråtækte gård nedbrændte i 1957, og den nuværende ejendom Toftnæsvej 11 blev bygget 75 meter øst for brandtomten.

  Der blev udbetalt kr. 100.000 i erstatningssum, og det beløb dækkende næsten byggesummen for et stuehus på 188 m2 fordelt på to etager og driftsbygninger på 408 m2. Kvadratmeterprisen på genopbygningen af boligen var ca. kr. 300 pr. kvadratmeter og for driftsbygningen ca. kr. 150.

  Hvad er byggeprisen for en bolig i dag? Mindst kr. 10.000 pr. m2 !!!

  Da omfartsvejen rundt om Alslev blev bygget i starten af 1960erne, blev en del af jorden til gården eksproprieret, og traditionel landbrug ophørte. Ejerne Carsten og Betty Carstensen (senere borgmester i Varde) etablerede i stedet et gartneri – både med drivhuse og frilandsdrift.

  I 2004 blev landbrugsjorden solgt fra, og restejendommen er i dag et hobbylandbrug med lidt jord, lidt plantage og arealer langs Alslev. Å.

  Click to view full size image
 • Næsgårdsvej 7 i Toftnæs - Månedens billede januar 2019

  Der var engang, hvor mange af de over 200.000 gårdejere i Danmark med stolthed have et ”luftfoto” af deres ejendom hængende på den bedste plads i dagligstuen eller ”stadsstuen” eller ”a fin stow”
  I 1960 blev ejendommen Næsgårdsvej 7 i Toftnæs fotograferet. Dengang var der ikke kommet gadenavne til i Alslev (det var først i 1970erne), men det var heller ikke nødvendigt. Alle vidste hvor Jens Borks ejendom lå.
  Ejendommen havde en matrikulær betegnelse som ”matrikel nr. 10a Toftnæs, Alslev Sogn, Skast Herred, Ribe Amt” men det blev kun brugt på Tinglysningskontoret, og når der skulle betales ejendomsskat til stat, amt og sognekommune.

  Bork-familien har boet på ejendommen i fire generationer siden 1877.

  Vil du vide mere om gården? Hvor lå den oprindelig, hvem har ejet ejendommen, hver var den første ”selvejer”, hvor lå markerne efter udskiftningen af Toftnæs ejerlav i 1794 og så videre. Så kontakt Alslev Sognearkiv.

  Click to view full size image
 • Jul i Alslev - Månedens billede december 2018

  Der var engang.
  Da sneen lå smukt og hvidt hen over Alslev hver eneste vinter.
  Da der blev sendt mange julekort til familie, venner, højskolekammerater og ”andet godtfolk” og hvor brevkortportoen var 5 øre.

  Det er længe siden, men fortællingen om ”dengang” genfindes på månedens billede, der er et tegnet postkort med fire markante motiver fra Alslev vel omkring år 1930 eller tidligere.

  Naturligvis er kirken med. Så måtte mejeriet også på brevkortet. Det hele fuldendes med tegninger af vor skole samme med brugsen, smedjen og forsamlingshuset.

  Click to view full size image
 • Miniputfodbold i Alslev - Månedens billede november 2018

  For 40 år siden i 1978 vandt det måske bedste miniputhold nogen sinde i Alslev den store lokale turnering under Sydvestjysk Miniputturnering i Esbjerg - og endda I. division.
  Her - lang tid senere - er det nok svært – selv for de meget fodboldinteressere i sognet – at genkende de unge spillere. Og hvor er spillerne så henne i dag? Vist ikke i Alslev!
  Men der er hjælp at hente. På arkiv.dk https://arkiv.dk/vis/1496168 kan alle navnene på spillerne findes, og træneren var Erling Bjørk Andersen.

  Click to view full size image
 • Brande i Alslev - Månedens billede oktober 2018

  Den lokale ”brandfoged” med sine ”brandkarle” var mødt op for at assistere Falcks Redningskorps, da der i 1965 udbrød brand på Visselbjerg.
  Tidligere var Alslev Sogn opdelt i ”branddistrikter” hver med sin brandfoged og hjælpere. Det var ”borgerligt ombud” så alle var forpligtiget til at medvirke. Det samme gjaldt for øvrigt også ved snerydning.

  Click to view full size image
 • Århundredets skybrud i Alslev - Månedens billede september 2018

  Måske har Alslev området haft den højeste nedbørsmængde på et døgn nogen sinde i Danmark! Den 4. september 2015 stod et regnområde stille over Grøndal og Alslev Østermark.
  Det stod ned ”i stride strømme” og flere regnmålere – uafhængig af hindanden – viste over 200 millimeter nedbør inden for et døgn.
  Men der er ikke officielle registreringsstationer her i området, så vi må nøjes med at ”vide”, at her ved os, er den danske døgnrekorden fra Marstal på Ærø fra 1931 på 169 millimeter nedbør overgået. Timer efter strømmede regnmængderne gennem Ålegrøften og til alles overraskelse blev Hasselvej oversvømmet.
  Hurtig indsats og udgravning af en ny rende til Ålegrøften forhindrede de værste skader.
  Se mere på www.alslevsognearkiv.dk samt på www.arkiv.dk og på arkivets face book side.

  Click to view full size image
 • Byfest i Alslev 1956 - Månedens billede august 2018

  Der har været byfester eller sportsfester i Alslev de seneste tre generationer. Sikkert også før 1933, hvor arkivet har den tidligste registrering.
  Nogle gange har det været gymnastikforeningen, andre gange borgerforeningen, og fra omkring 1970 til 2010 var det Alslev Boldklub (fodboldklubben) der stod for denne sommerfest. Der blev skabt flotte overskud til boldklubbens drift.
  På billedet fra 1956 (eller tidligere) er et stort optog på vej gennem byen med vor lokale spillemand Harry ”Musiker” Jensen i spidsen – blæsende på sin trompet. Bag ham i sort går lærer Brink Jacobsen, der skulle agere dommer ved den traditionelle dyst mellem land og by.
  Hedegaard fra Foderstoffen og slagter Kjærulf ses også, og en af knægtene er barberens søn Johnny, der udvandrede til Canada, og som vist lever endnu.
  Click to view full size image
 • Høet bjerges hjem - Månedens billede juli 2018

  Der var feststemning på gårdene i Alslev, når høet blev bjerget, og kunne køres hjem på høloftet. Høet var nemlig den afgørende vinterfoder til kreaturerne - indtil roer og i nyere tid majsen tog over.
  Billedet er fra Enghavegård beliggende på Næsgårdsvej 7, og det var to store og veltrimmede heste der trak læsset. Sådanne heste var brugbare både i marken, og når stadsvognen kom frem.
  Når høet var fjernet fra engene kom kreaturerne ud på græs. Alslev Marsk var fælles græsningsområde for gårdene i Alslev by med egen ”opsynsmand” Den sidste var vist Hans Gade.
  Enghavegård lå tidligere midt i Toftnæs By på Toftnæsvej 23, men blev delt op i to ejendomme. Derfor ligger matrikelnummer 10b i Toftnæs, medens 10a er Enghavegård på Næsgårdvej.
  Se mere på www.alslevsognearkiv.dk samt på www.arkiv.dk og på arkivets face book side.

  Click to view full size image
 • Bispegården – Forumvej 65 - Månedens billede juni 2018

  I 1927 blev den gamle ”Bispegård” revet ned og flyttet til den nuværende placering nord for Forumvej.
  På billedet er byggeriet næsten færdig, og ejeren Janus Gade (1891-1970) ses længst til venstre. De øvrige personer er ikke identificeret.
  Tidligere var gården placeret cirka 400 meter mod syd ved nogle lergrave, der stadig kan ses i landskabet.
  Navnet skyldes, at biskop Styhr ejede gården fra 1879 til 1906. Styhr var præst i Alslev fra 1873 til 1877, og blev senere biskop i Maribo.
  Se mere på www.alslevsognearkiv.dk samt på www.arkiv.dk og på arkivets face book side.

  Click to view full size image
 • Brugsen i Alslev 1930 - Månedens billede maj 2018

  Centrum af Alslev har siden 1885 været vejkrydset, hvor vejene til Østermarken og Vestermarken startede ved Landevejen – i dag Bredgade/Forumvej.

  På billedet ses bl.a. Brugsen fra 1898, foderstof fra 1910, forsamlingshus fra 1905, tidl. snedkerværksted fra ca. 1900, skrædderhus fra 1892, mejeri fra 1885, skomagerhuset fra ca. 1895 og smedjen ligeledes fra ca. 1895.

  Så når brugsen blev bygget i 1898 kan den i år fejre sin ”120 års fødselsdag” Tillykke med det.

  Se mere på www.alslevsognearkiv.dk samt på www.arkiv.dk og på arkivets face book side.

  Click to view full size image
 • Andreas Gade med taxa - Månedens billede april 2018

  Lige efter krigen købte Andreas Gade (f. 1918) en 7 personers Chevrolet årgang 1933 af vognmand Kristian Sørensen.

  Taxaen (eller mere korrekt betegnet ”lillebil”) ses her parkeret ved Kirkegade 17. Det er en stolt Andreas, der viser bil og søn (Christian f. 1948) frem.

  Taxaen havde tidligere tilhørt Bertel Ebsen fra Bredgade 40. Andreas Gade solgte bilen videre til Harry Rasmussen, der senere blev senere busvognmand i Alslev.

  Se mere på www.alslevsognearkiv.dk samt på www.arkiv.dk

  Click to view full size image
 • Gymnastikopvisning i Alslev - Månedens billede marts 2018

  I 1988 fejrede gymnastikforeningen i Alslev 100 års jubilæum, og det blev en ”gevaldig” fest.

  I 2018 afvikler ASK - som er blevet ”dæknavnet” for gymnastikken – den traditionelle gymnastikopvisning lørdag d. 10. marts i Alslev Hallen.

  Før var gymnastikken det foretrukne mødested for karle og piger fra gårdene i sognet. I dag er der primært børn på gulvet.

  Det bliver igen i år et sammenløb af forældre og bedsteforældre. Parkeringspladserne ved hallen slår slet ikke til. Så forbered Jer på trafikkaos i Alslev Midtby.

  Se mere på https://arkiv.dk/vis/4600320

  Click to view full size image
 • Alslev Mølledam - Månedens billede februar 2018

  Gennem mange århundreder har der været en stor dam ved Alslev Mølle.

  Engang det mest idylliske plet i sognet, og et yndet udflugtsmål. Nu er dammen væk – helt tilgroet.

  I fordums tid - måske for 1.000 år siden - blev Alslev Å afspærret med en dæmning, og mølledammen på over 25 hektar blev dannet.

  Hvem ved? Måske bliver mølledammen engang ad åre genetableret.

  Billedet er fra ca. 1952

  Click to view full size image
 • Forumvej for 100 år siden - Månedens billede januar 2018

  Efterhånden hører det til sjældenhederne, at Sognearkivet får indleveringer af billeder fra starten af 1900 tallet

  Derfor er glæden stor, når der dukker et billede af Forumvej op med telefonmast til den nye central, mursten på vejen til en mejeriudvidelse og så en hundetrukken kærre. Så bliver det ikke mere eksotisk.

  Måske er pigen på billedet mejeribestyrer Hansens datter Anne Marie, der blev født i 1904. Billedet er indleveret af et oldebarn til mejeribestyreren.

  Se nu godt på billedet, og prøv at bygninger, der også eksisterer i 2018.

  Click to view full size image
 • Julekort fra Visselbjerg 1914 - Månedens billede december 2017

  Traditionen med at sende julekort til venner og bekendte er ved at forsvinde. Det er nu delvis blevet overtaget af Face Book og lignende nemme, billige og hurtige muligheder.

  Sognearkivet har kun julekort med lokale motiver eller en særlig tekst.

  Proprietær Petersen på Visselbjerg fik lavet sine egne brevkort med motiver fra den gamle hovedgård - ude som inde.

  Et af kortene blev afsendt i 1914 til en datter fra nabogården ”Vibæk Nygaard” - Emilie Rask - der på dette tidspunkt var ved fronten i Belgien, som sygeplejerske i British Red Cross.

  Click to view full size image
 • Thueslund skal rives ned - Månedens billede november 2017

  Den tidligere hovedbygning til Alslev Hostrup kommunes alderdomshjem skal rives ned.

  Bygningen blev opført i 1959 og rummede dengang køkken, spisesal, bestyrerbolig på I. sal, sognerådslokale og meget mere.

  Luftfotoet fra 1960 viser både alderdomshjemmet og de første huse på Hasselvej.

  I baggrunden er der udsigt til kirken og markerne i den vestlige del af Alslev.

  Bemærk at det nuværende forløb af ”Ålegrøften” ikke er anlagt. Det ældgamle grøftesystem for Alslev gårdenes vange er der stadig og forsvandt først. da Alslev blev kloakeret i midt 60erne.

  Click to view full size image
 • Dræbt under I. verdenskrig - Månedens billede oktober 2017

  For 100 år siden (den 24. oktober 1917) blev den 27årige Hans Rask fra ”Vibæk Nygård” dræbt af en tysk artillerigranat på Vestfronten.

  I 1910 var han udvandret til USA, men meldte sig i 1916 som frivillig i den canadiske hær.

  Arkivet bekendt, er Hans Rask eneste person fra Alslev området, der er blevet dræbt i kamphandlinger i nyere tid.

  Hverken under de to slesvigske krige 1848-1850 og 1864 eller under 2. Verdenskrig 1939-1945 er der oplysninger om omkomne.

  Arkivet har i anledningen af 100års dagen skrevet en artikel om Hans Rask liv og virke til ”Vestjydske Fortællere 2017”. Click to view full size image
 • Storkereden på skolens tag. - Månedens billede september 2017

  I 1961 kunne skoleinspektør Erik Erbs stadig fotografere storkeparret med storkeunger i reden på Alslev skoles tag.

  MEN, som næsten alle andre steder i Vestjylland forsvandt storkene fra Alslev området hen over 1960erne.

  Andreas Gade i Kirkegade 17 gjorde mange ihærdige forsøg på, at få sin opsatte storkerede beboet. Forgæres!

  Arkivets billede er desværre af ”dårlig” kvalitet, fordi det er en affotografering af en affotografering. Måske finder arkivet en dag frem til Erbs store diassamling

  Click to view full size image
 • På vej til dyrskue - Månedens billede august 2017

  Arnold Hansen fra Hjertingvej 167 - nu Hjerting Landevej 141 - er med hvid jakke klædt på til at drage af sted til dyrskuet i Varde.

  Gårdens pryd er kobesætningen, og de tre ypperste af køerne skal vises frem.

  Billedet er fra slut 1930erne. Arnold og fru Augusta er fotograferet sammen med tvillingerne Lis og Hans, og så naturligvis de tre udvalgte køer. (Er det dansk korthorn?)

  Det første dyrskue i Varde blev afviklet i 1847, og det sidste ”for ikke mange år siden”

  Click to view full size image
 • Børneteater i Alslev - Månedens billede juli 2017

  Her i Alslev er der blevet holdt ”fælleslæsninger”, der er blevet spillet dilettant, og der er blevet opført revyer

  I mange år havde byen endda sin egen teaterforening ”Taterne” med tilknyttet afdeling ”for de yngre Alslev-borgere”

  Kitty Søgaard (nu gift Mortensen) var med i 1984, da stykket ”Albert og den store Rapollo” med stor succes løb over scenen.

  Hvem de andre 15 yngre aktører er, kan Face Book brugerne nok give svaret på.

  Click to view full size image
 • Alslevs første landsholdsspiller - Månedens billede juni 2017

  Mette Bjerg fra Forumvej i Alslev opnåede 6 kampe på det danske A-landshold for kvinder og 3 kampe på U21 landsholdet.

  Fodboldkarrieren startede i Alslev Boldklub (AB) i 1986 og derefter videre til Varde i 1991, 1999 Stensballe, 2002 Horsens og sluttede i Vejle.

  Netop i hendes tid som ungdomsspiller i Alslev, toppede fodboldinteressen herude med over 200 aktiver fodboldspiller.

  Click to view full size image
 • Lærerbørn fra Alslev 1972 - Månedens billede maj 2017

  Da eleverne på Alslev Skole skulle fotograferes for 45 år siden, blev der også tages et billede af lærernes børn.

  Det var ikke noget større opgave at få samlet dem, for lærerne boede i byen. Der var hverken kommunal dagpleje (kom i 1973) eller børnehave (kom i 1975) så barnepigen (ung eller gammel) kunne jo blot komme med børnene.

  På arkiv.dk med søgning ”lærerbørn i Alslev 1972” kan navnene på børnene findes.

  Men til ”de gamle i Alslev”
  Prøv først selv, om du kan genkende nogen.

  Click to view full size image
 • Afdansningsbal i forsamlingshuset - Månedens billede april 2017

  Der var engang, hvor der var to danseskoler i Alslev Forsamlingshus. Det var før børnegymnastikken ”blev moderne”

  Her er der afdansningsbal med fru Mary Brørup Jensen kaldet Maja fra Sækbæk Kro, og hvor sønnen Harry Musiker Jensen sørgede for musikken til dansene.

  Hvornår billedet er fra (tidlig i 50erne?) ved arkivet ikke, - ej heller kendes navnene på pigerne i strutskørter og drengene i matrostøj.

  Bemærk den flotte faneopsats med de 5 nordiske flag over indgangen til den lille sal. Fanerne blev skænket til forsamlingshuset af badmintonklubben.

  Click to view full size image
 • Motorcykel ved Brugsens garage - Månedens billede marts 2017

  Et foto af Bredgade fra 1930erne viser en person på motorcykel foran Brugsens garage, der blev nedrevnet i 1936. Der skulle skaffes plads til det nye forsamlingshus.

  Bag motorcyklen ses i venstre side af billedet først Brugsen med automater (tobak?) ved butiksindgangen. Så følger foderstof-forretningen og forsamlingshuset, der var sammenbygget.

  Personen på motorcyklen er ikke identificeret. Til gengæld fremgår det af billedets bagside, at motorcyklen er en engelsk produceret type kaldet AJS (Albert John Steven)

  Click to view full size image
 • Begravelse i Alslev 1930 - Månedens billede februar 2017

  Skik, sædvane og kutyme ændrer sig løbende, og det gælder også begravelsesskikke.

  I 1930 blev den 82årige gårdejer fra Vibæk, Rask H. Raskesen begravet på Alslev Kirkegård, og bedemand og grav blev fotograferet.

  Begravelsen fandt formodentlig sted efter sædvane og skik med ”henfølge”, hvor kisten blev sunget ud fra storstuen i hjemmet og ført til kirken. Om nødvendigt blev vinduesrammen fjernet, for at kisten kunne komme ud.

  Sikkert er det dog, at sædvane blev brudt ved denne begravelse. Det ikke har været normal skik i Alslev området, at grave ud til en trappe, så kisten kunne bæres ned i graven.

  Click to view full size image
 • Bredgade år 1910 - Månedens billede januar 2017

  Alslev forandrer sig, og dog.

  Billedet viser Bredgade for over 100 år siden, men tre af husene på billedet er stadig i brug.

  Til venstre ses først den gamle brugs fra 1898, og så et sammenbygget hus med foderstof-forretning og forsamlingshus fra 1905. Bag ved anes hjørneejendommen, som i dag er opdelt i to lejligheder, men som blev bygget som snedkerværksted.

  Til højre ligger smedemester Thue Andersens bolig og smedje, og derefter skomager Andreas Møllers hus. Alle 3 ejendomme blev bygget omkring år 1900 - senest smedjen.

  Bagerst til højre ses det nuværende Bredgade 25, der blev bygget som aftægtsbolig for gårdejer Søren Sillesen fra Tulsmark i 1891, men senere blev skrædderværksted for A.P. Jørgensen.

  Click to view full size image
 • ” Spangbanke” ved Alslev Å - Månedens billede december 2016

  Gamle stednavne har ofte en underliggende fortælling og betydning

  Når der er et sted, der hedder ”Nybro” så er det fordi, der engang kom en ny bro på stedet. Når der findes et navn som ”Ølufvad”, så er det fordi, der engang var et vadested.

  I Alslev har vi en gård, der hedder ”Spangbanke” og det er naturligvis, fordi der engang var en spang på stedet over Alslev Å.

  En spang er en enkelt bygget passage af et vandløb. Ofte kun et par brædder, og kun til personpassage.

  Neden for Enghavegård (Næsgårdsvej 7) var der stadig i 1930erneen spang over Alslev Å.

  Click to view full size image
 • Stormflod for 35 år siden - Månedens billede november 2016

  Der var orkan over Danmark d. 23. og 24. november 1981.

  Vandstanden steg langs den jyske vestkyst. Særlig kraftig var vandpresset ved Kammerslusen vest for Ribe, men også Esbjerg havn blev ramt.

  Der blev målet vandstand på 5,01 meter over normalen. Det er det højeste, der nogensinde er registreret med nøjagtig måleudstyr. Vandstanden er ikke overgået siden.

  I Alslev Ådal stod vandet 1,50 meter over vejbanen på Toftnæsvej. Vejskiltet var næsten skjult af vandmasserne, og kun toppen af rækværket på broen var synlig.

  Click to view full size image
 • Oddere ved Alslev Å - Månedens billede oktober 2016

  Tidligere var der mange oddere ved Alslev Mølle og mølledam, og inden disse fine dyr blev fredet i 1967, var de et eftertragtet jagtobjekt.

  Andreas Schack (1854 til 1939) er i 1930 fotograferet med skindene af to oddere, som det år blev nedlagt ved mølledammen.

  I 1980erne forlød det, at odderne var forsvundne, men de er nu her i 2016 kommet stærkt tilbage.

  Jens Nielsen fra Alslev Østermark ser jævnligt oddere i Alslev Å, og den indhegning, som Alslev Fiskeri har sat om de vestlige fiskedamme, kalder de ”odderhegnet”

  Nu mangler Sognearkivet blot at få et billede af de flotte dyr.

  Click to view full size image
 • Gårdmandsdøtre fra Toftnæs - Månedens billede september 2016

  Billedet med to nydelige unge kvinder iklædt ”det store skrud” kunne være taget ud af en modejournal år 1900, men fotografen er Theodor Nielsen, som havde atelier på Torvet i Varde, og modellerne er fra Alslev Sogn.

  Til venstre er det Oskild Bondesen, der senere blev vinterlærerinde hos svogeren H.P.H. Novrup på Alslev Skole, og til højre er det Sørine Pedersen.

  Fædrene til begge kvinder havde efter datiden og egnens forhold store gårde i Toftnæs, og derfor midler til at iklæde døtrene standsmæssige kjoler.

  Click to view full size image
 • Alslev – udvikling/forandring - Månedens billede august 2016

  I disse måneder arbejdes der på en ”udviklingsplan” for Alslev området, og ja: Alslev er under stadig forandring og tilpasning.

  Den nysgerrige Alslev-borger kan vel have interesse i at vide, hvad udgangspunktet for landsbyen var, inden de 22 gårde blev flyttet ud til markerne, og inden de blev delt op i to eller flere ejendomme, og inden parcelhusene blev dominerende i byen.

  Kortet over Alslev er tegnet i 1794, hvor ”udskiftningen” fandt sted.

  Dengang boede der 25 familier med 138 personer i byen. I dag bor der 1.240 mennesker i Alslev - fordelt på næsten 500 boenheder.

  Kortet vil være en del af informationsmaterialet, der udleveres til deltagerne på vandreturen torsdag under Sportsfesten.

  Click to view full size image
 • Broen over åen. - Månedens billede juli 2016

  Engang var der en spang over Alslev Å mellem Alslev og Toftnæs. Derfor blev banken NØ for åen kaldt Spangbanke. Vogne måtte køre gennem åen.

  Men engang for mange år siden (måske 350 år – sandsynligvis endnu før) kom der en bro, og nu i forbindelse med etableringen af cykelstien kommer der endda en bro mere.

  Arkivets ældste billede af ”Alslev-broen” er taget af Leo Novrup, vist nok i slut 1940erne. I hvert fald er billedet taget før åen blev udrettet i 1955.

  Click to view full size image
 • Gardehusarerne i Alslev - Månedens billede juni 2016

  Dronning Margrethe besøger Varde i begyndelsen af juni 2016, og hun har følgeskab af Gardehusarregimentets hesteeskadron.

  Kun fa kan vist huske, at gardehusarerne engang har været i Alslev. . Det skete i forbindelse med det store Danmarks Tattoo i Varde 1992.

  Her er trompeterkorpset med den store pauke fotograferet i Alslev skolegård .

  Click to view full size image
 • Anemonevej anno 1952 - Månedens billede maj 2016

  Byggegrunde i Alslev er ved at være en mangelvare. Derfor skal der etableres nye muligheder. Men hvor?

  Området omkring Anemonevej (med øgenavnet ”Skrabaldergade”) blev byggemodnet fra 1970 og var færdig udbygget i 1977.

  På billedet kan de tre ældste huse i området ses. Skole, landsby og kirke i baggrunden.

  Prøv selv at identificere de forskellige bygninger. Kun enkelte er forsvundet.

  På arkivets hjemmeside er der en oversigt over byggeår m.m. for alle 635 boliger i Sognet.

  Click to view full size image
 • Legende drenge ved Alslev Brugs - Månedens billede april 2016

  Et billede fra tiden længere før børnehaver og SFO kom til Alslev.

  Tre drenge leger ved landevejen foran Alslev Brugs med foderstofbygningen i baggrunden.

  På Brugsens trækvogn sidder Villy Søgaard (f. 1933) fra Forsamlingshuset og holder godt ved ”tømmerne”, og de to andre drenge på billedet er brugsuddeler Villiam Jensens to sønner Verner og Helmer.

  Villy Søgaard blev frisørmester i Varde, og Helmer Jensen fik en gård mellem Bryndum og V. Nebel. De er stadig ”legekammerater” og mødes jævnligt her 75 år efter, at billedet blev taget

  Click to view full size image
 • Alslev Præstegård - Månedens billede marts 2016

  Kort tid efter reformationen flyttede pastor Lambert Mortensen (død 1561) præstegården fra Hostrup til Alslev, og siden da har sognepræsten haft sin bolig, hvor den også er placeret i dag.

  Det ældste foto i Alslev Sognearkiv af præstegården er fra pastor Sthyrs tid 1873 til 1877.

  Den stråtækte præstegård på fotoet blev nedrevet i 1887 og erstattet af den nuværende præstebolig.

  Meget tyder på, at tiden nu er inde til igen at erstattede et gammelt hus med et nyt og tidssvarende.

  Click to view full size image
 • Byens samlingspunkt - Månedens billede februar 2016

  De unge knægte fra sognet samlede, hvor ”æ landevej” mødtes med vejene til ”æ Vestermark og ”æ Østermark”. (I dag hvor Forumvej munder ud i Bredgade)

  Mon ikke der havde været konfirmation, og stadstøjet og de nye cykler skulle vises frem?

  Gummistøvlerne var ved at fortrænge træskoene som det foretrukne fodtøj, men matrostøjet kunne stadig bruges som festtøj.

  Huset bag gruppen (Bredgade 29) blev bygget omkring år 1900 som bolig og værksted for skomager Møller. På billedet er der barber- og frisørsalon i lokalerne, og senere blev lokalerne først til slagterbutik, og senere sparekasse.

  Click to view full size image
 • Fra det forsvundne Alslev - Månedens billede januar 2016

  Der kom mange biler til i 50erne og 60erne, men i Alslev var der ikke et sted, hvor de kunne blive repareret.

  Det måtte der være muligheder i, mente Magne Kristensen. Derfor købte han i 1965 grund (nu Bredgade 13), og det første bilværksted i byen blev bygget.

  Tankanlægget leverede Mobil, og derefter hed Magne ikke andet end ”Magne Mobil”.

  Billedet er fra 1973, hvor tvillingerne Ole og Tina leger på gårdspladsen.

  Click to view full size image
 • Schack familien i Alslev Mølle - Månedens billede december 2015

  Fra 1798 til 1964 var vandmøllen ved Alslev Å ejet af Schack familien.

  Møllen havde sin storhedstid fra 1840 til 1890, hvor bygninger og kapacitet konstant blev udbygget.

  Fremkomsten af petroleumsmotorer, gårdvindmøller samt elektricitet fortrængte herefter vandmøllerne som drivkraft.

  Familieportrættet viser tre generationer af Schack familien med patriarken Peder Schack (1826-1909) til højre og sønnen Andreas Schack (1854-1934) omgivet af deres hustruer og børn.

  Click to view full size image
 • Dilettant og fest i Alslev - Månedens billede november 2015

  I 1933 arrangerede Alslev Ungdomsforening Sankt Hans fest henne i ”Postkonens Plantage” - i dag omkring Bredgade 69 - og samtidig blev der spillet dilettant.

  Stykket hed ”Søstrene fra Kinnekullen” og 2. lærer Brink Jacobsen spillede en gammel bonde, og Ester Fangel var en af søstrene.

  I gennem tiderne har de mange foreninger i Alslev afholdt utallige fester. Nogle fester for at fornøje, men de fleste for at skaffe midler til foreningerne.

  Click to view full size image
 • om 100 år er alting glemt - Månedens billede oktober 2015

  Det er nu ikke helt rigtigt, for Sognearkivet har mange fortællinger og billeder fra ”de gode gamle dage”

  Men hvem kan huske, at der engang var kakkelovn i Alslev kirke, at salmenumrene blev skrevet med kridt på tavler, eller at der var stearinlys i lysekronerne. Billedet er fra før 1920.

  Gå forbi kirken og kik ind.

  Nyd stemningen i det smukke hus og lad besøget slutte med en tur rundt på vor velplejede kirkegård.

  Click to view full size image
 • Fisselmand - Månedens billede september 2015

  Æ fisselmand var en mandsstor dukke af halm, der brugtes til at håne den gård, der blev sidst færdig med tærskningen.

  Fissemanden var forsynet med en gl. plejl og en fluesmækker. Han skulle 'hjælpe' med at få tærsket færdig. Fluesmækkeren symboliserede, at det var så sent, at der var begyndt at komme fluer.

  Billedet er vist nok fra Vibæk, men ukendt år.

  Click to view full size image
 • Postkonens plantage - Månedens billede august 2015

  Kirstine Marie Riis fd. 1862 boede i huset ved Ålegrøften omkring 1910, og hun var den lokale postbud.

  Hun fik plantet træer og anlagt en lille fin plantage i indeklitterne på sydvestsiden af Landevejen - nu Bredgade - og stedet fik tilnavnet ”Postkonens Plantage” Et navn der siden er gået i ”glemmebogen”

  På billedet ses 4 børn. Nr. 2 fra højre er Karsten Novrup, der var søn af lærer H.P.H. Novrup. Han døde allerede som 12-årig i 1923.

  Click to view full size image
 • En lille pige med sin cykel - Månedens billede juli 2015

  Karen Margrethe på 8 år er glad og stolt. (Fd. Gregersen 1945, Vibækvej 13)

  Hun har fået sin helt egen cykel, og kan nu komme med storesøster Ragnhild og Inger Rasksen på cykeltur

  Godt nok er cykel ikke ny, men far Gregor Gregersen har tilpasset sadlen, så den passer i højden og kan bruges. Karen Margrethe er tilfreds.

  Billedet er taget cirka 1953 foran Søren Hjorts gård i Vibæk.

  Click to view full size image
 • Privatlærer på Vibæk Nygård - Månedens billede juni 2015

  Det har ikke været normalt i Alslev Sogn, at børnene ikke søgte til Alslev eller Torrup Skole.

  Men der har dog været et par undtagelser.

  Omkring 1895 var der en privatlærer på Vibæk Nygård, nu Vibækvej 43.

  Billedet viser Hans, Rask, Emilie, Henny og Mary sammen med frøken Jensen, og alle er i festtøjet.

  Click to view full size image
 • Smedjer i Alslev - Månedens billede maj 2015

  Formodentlig har der været smedje i Alslev siden brugen af metal blev kendt her i området for over 2.500 år siden.

  På det første ”Alslev kort” fra Generalstabens Topografiske afdeling i 1870 er der markeret 3 smedjer.

  Det ene lå ved Alslev Mølle mellem vejen og jernbanen. Smedjen er her fotograferet, før det blev nedrevnet engang i 1930erne.

  Click to view full size image
 • Hans Gade og belgisk avlshingst - Månedens billede april 2015

  Indtil de første traktorer kom til Alslev i begyndelsen af 50erne, var det hestene, der trak ”det store læs”.

  Hestene var gårdens stolthed, og derfor var det af stor betydning, at der var gode avlshingste til rådighed.

  De belgiske heste havde et roligt gemyt og enorme kræfter, og blev til slut den foretrukne hesterace.

  Hans Gade (i dag Hjerting Landevej 124) havde i tidens løb flere belgiske avlshingste. Billedet er fra ca. 1950.

  Click to view full size image
 • Alslevs første bil - Månedens billede marts 2015

  Det er da muligt, at det ikke er den første bil i Alslev, men Sognearkivet har ikke ældre bilbilleder fra sognet.

  Manden ved rattet er gårdejer Hans Bondesen (1838-1917) fra Toftnæs, og bilen er måske en Fiat.

  Damen med den høje hat på bagsædet er datteren, vinterlærerinde Oskild Bondesen (1877-1946). Bilen har næppe været i bevægelse, da fotoet blev taget, for så var hendes hat fløjet af.

  Billedet er formodentlig taget omkring år 1910.

  Click to view full size image
 • Alslev Fiskeri og Mølledam - Månedens billede februar 2015

  I 1901 var tiden løbet fra vandmøllen i Alslev, og der blev i stedet etableret et dambrug ved Alslev Å, og det eksisterer endnu den dag i dag.

  På den store mølledam var det endnu i 1950erne muligt at tage sig en tur i robåden.

  Huset på skrænten i baggrunden var oprindeligt et lysthus for Schack familien, senere blev det fiskermesterbolig, derefter stuehus for Aksel Schacks gård, og i dag er det et parcelhus.
  Click to view full size image
 • Vognmand Kristian Sørensen - Månedens billede januar 2015

  Alslevs første vognmand var Kristian Sørensen (1910-2012)

  Han er på billedet fotograferet med sin lastvogn ved ”foderstoffen” i Alslev.

  Lastvognen kan være den, han overtog fra Brugsen i 1934, og billedet er nok taget på dette tidspunkt, måske et par år senere.

  Der var god brug for en vognmand. Der skulle køres svin til slagteri, mejeriets smør skulle til eksportøren i Esbjerg, og der skulle hentes kunstgødning og foderstoffer.
  Click to view full size image
 • Julegrisen slagtes. - Månedens billede december 2014

  Han hed Nielsen, men alle kendte ham som Harald ”Slagter”.

  I 1966 var julegrisen hos Viggo Danielsen, Torrupvej 17 blevet slagtet og hængt op på en stige, og nu skullel kroppen parteres og kødet klargøres til julesul og andet godt.

  Det klarede den lokale slagtermester, som i 1960erne havde butik på hjørnet af Forumvej og Bredgade i den ejendom, der i 2014 betegnes som Bredgade 29.

  Forretningen havde Harald overtaget efter slagter Kjærulf.

  Supermarkedernes kødafdelinger udkonkurrerede mange mindre slagtebutikker, også i Alslev, og Harald blev mester på svineslagteriet i Esbjerg.
  Click to view full size image
 • Alslev Speedway - Månedens billede november 2014

  Der var engang, hvor Alslev havde en speedwaybane.

  På marken lige øst for Mads Hansens gård Torrupvej 29 anlagde en gruppe unge entusiastiske speedwaykørere i slutningen af 60erne en regulær bane på 400 meter.

  Det var før ”verden var gået af lave” så der var ikke nødvendigt at indhente godkendelser efter et større antal af love og paragraffer.

  En af kørerne var Niels Henrik Knudsen, og billedet viser en stolt ungersvend på sin fine maskine.
  Click to view full size image
 • Kartoffelhøst 1920 på Fredensberg - Månedens billede oktober 2014

  Hele familien - store som små og gamle som unge - var ude på marken, når kartoffelhøsten ”skulle i hus” hen over oktober måned.

  Der var ingen maskiner til hjælp – kun menneskekræfter til rådighed - og der var ikke megen ferie over den såkaldte ”kartoffelferien” dengang tilbage i 20erne, hvor billedet er taget.

  Christian Bank fra Fredensberg - Hjerting Landevej 156 - har sammen med 4 børn fingrene dybt nede i jorden for at få alle kartofler op af jorden og kørt hjem i kartoffelkulen.

  Det var før læhegnenes tid, så vinden fra vest kunne være strid og kold – særligt i regnvejr.
  Click to view full size image
 • Benzintank i Alslev 1926 - Månedens billede september 2014

  Ejnar Christensen købte i 1926 en grund med en værkstedsbygning af tidligere smedemester Thue Andersen. I dag er det Bredgade 22.

  Der etablerede han sig med et cykelreparationsværksted og en benzinstander.

  Flid og dygtighed gjorde, at han efter få år havde råd til at rive værkstedbygningen ned og bygge en flot ”murermestervilla” med cykelværksted i baghuset. Herefter blev han ikke kaldt andet end Ejnar Cykelhandler.

  Han opnåede at sælge benzin for SHELL på stedet frem til 1973 altså i samfulde 46 år.

  Det fortælles, at han aldrig holdt ferie og havde åbnet både døgnet og året rundt.
  Click to view full size image
 • Kornhøst omkring år 1920 - Månedens billede august 2014

  I disse dage kører store mejetærskere hen over kornmarkerne ved Alslev, og på få timer høstes, hvad der tidligere krævede mange hænders arbejde i flere dage med le og med opbinding af neg.

  På billedet, der er fra Toftnæsvej 22, ses en hestetrukken mejemaskine med aflægger. Den kunne høste kornet og lægge det ud til siden i mængder, der svarede til et neg. Selv om det så stadig tog tid at binde og sætte negene i skok, var maskinen en stor lettelse ved kornhøsten.

  Hvem der fik den første selvbinder og senere den første mejetærsker i Alslev, har Sognearkivet ikke viden om.

  Personerne på billedet er en gårdbestyrer på maskinen, og Kristian Lund Jepsen samt hans søster Kirstine.
  Click to view full size image
 • Luftfoto Alslev 1954 - Månedens billede juli 2014

  Luftfoto af by og land er i dag tilgængelig for alle. På Internettet giver Google Earth, Krak og mange flere alle interesserede mulighed for at se ”det hele lidt foroven”.

  Sognearkivets ældste luftfoto af Alslev er fra 1954. Det år overfløj US Air Force hele Danmark, og landet blev fotokortlagt i målestoksforholdet 1:10.000. Kortet er betegnet ”basic cover” og er af høj kvalitet.

  Billederne var primært til militære formål, og arkivets billedserie over hele sognet er da også kommet til os fra Varde Kasserne.

  Prøv på billedet at lokalisere den nuværende parkeringsplads ved Hallen, og find frem til byens lovbefalede branddam. Der var vist både legeplads og scene på området.
  Click to view full size image
 • Session 1938 - Månedens billede juni 2014

  Når karlene fra Alslev og Hostrup skulle på session var det en markant og skelsættende begivenhed. De unge mænd blev afhentet af de lokale sognefogeder og transporteret til Varde.

  Godt nok vidste alle, at soldatertiden ville blive hård, men det var de unge mænd allerede vant til fra livet på gårdene. Så det var også med stor forventning, der blev set frem til tiden i ”kongens klæder” En form for mandomsprøve.

  Derfor skulle begivenheden foreviges, og efter sessionen var alle samlet ved fotografen.

  Mon ikke de fleste sluttede dagen af med besøg på et eller flere af Vardes værtshuse.
  Click to view full size image
 • Ledvogterhuse i Alslev Sogn - Månedens billede maj 2014

  Da den Vestjyske Længdebane blev indviet i 1874 var det en transportmæssig revolution for hele den vestlige del af Jylland..

  Hvor trafikerede veje passerede den nye jernbane, blev der bygget et efter datidens forhold fint hus på cirka 45 m2 med udnyttet første sal. En statsansat banearbejder flyttede sammen med sin ofte børnerige familie ind i huset.

  I Alslev sogn blev der bygget fire ledvogterhuse. Et hus i Torrup, to huse ved Alslev Mølle samt et ved Hvidager øst for Toftnæs.

  Familien Theodor Jensen boede 1917 i ledvogterhus nr. 39 ved Torrup. Far, mor og 7 børn samt familiens hund blev fotograferet i stadstøjet foran det smukke og velholdte ledvogterhus.

  I perioden 1915 til 1922 blev der bygget viadukter eller lavet underkørsler, og så forsvandt ledvogterarbejdet, men husene eksisterer stadig her i 2014.
  Click to view full size image
 • Fra Alslev til Skagen - Månedens billede april 2014

  For tredje gang er Harry Pedersen (nr. 2 fra højre på billedet) manden bag et sponsorcykelløb fra Alslev til Skagen.

  Cykelturen på omkring 350 kilometer afvikles over 2 dage i juni måned.

  De to første ture i 2012 og 2013 gav et meget stort overskud, som kom Dinnsens Skovpark til gode, og denne gang i 2014 vil et overskud tilfalde Alslev Forsamlingshus.

  De fleste af turens motionscykelryttere kommer fra Alslev og omegn, men der er også tilløbere udefra. ”Karlene” er i overtal, men et par ”piger” er med for at pynte på holdet.

  Forsamlingshusets formand Dorthe Svendsen og kasserer Rikke Vestergård er placeret i i front på billedet.
  Click to view full size image
 • Købmandsbutik i Bredgade 22 - Månedens billede marts 2014

  Det hed nu slet ikke Bredgade, dengang Kristiansen-familien startede købmandsbutik op i 1927. Det blev blot kaldt ”Æ Landevej” for vejnavne kom først til i slutningen af 60erne.

  I 1912 havde Alfred Knudsen opsat en vindmølle. Han solgte den videre til Karl Kristiansen omkring 1918. Sønnen Anton Kristiansen udvidede forretningen, byggede et nyt træhus og etablerede en købmandsbutik på stedet.

  På billedet kan møllen ses i baggrunden. Den har fået ny top af metal og nye vingemøller.
  Er det en benzinstander, der anes til højre i billedet.

  Huset brændte ned i december 1944, og så blev der opført en moderne købmandsbygning. I dag holder Heidi Freund til i huset med sin store frisørsalon Madonna.

  Købmandsbutikken blev nedlagt i 1985.
  Click to view full size image
 • Fodboldhold fra Alslev - Månedens billede februar 2014

  På billedet genkendes Mads Møller fra Forumvej, Arne Pedersen fra Østermarken og Mads Lauridsen, men hvem er de andre og hvornår blev billedet taget?

  I Alslev har det været spillet fodbold siden omkring 1910. Protokollen for Forsamlingshuset viser, at Vibæk fodboldklub i 1911 lejede den store sal til et bal, og Valdemar Kousgaard fra Spangbanke fortalte, at han som 13-årig i 1915 var med til at spille fodboldkampe.

  I 1951 blev fodboldspillerne i Alslev Gymnastikforeningen utilfredse med den økonomiske opbakning, og etablerede deres egen forening Alslev Boldklub.

  Selvstændigheden varede indtil 2012, hvor Alslev Sport og Kultur – forkortet ASK – blevet startet som en sammenslutning af boldklubben og AGU (Alslev Gymnastik- og Ungdomsforening)
  Click to view full size image
 • Cykelsti ved Alslev - Månedens billede januar 2014

  Det er nu over 20 år siden, at cykelstien på 1300 meter fra Toftnæs mod Varde blev indviet.

  Mange var dengang mødt frem på deres ”jernheste” for at være med, da borgmester Betty Carstensen en blæsende og regnfuld efterårsdag i 1993 klippede snoren og foretog den officielle indvielse.

  Siden da har mange brugt stien på vej til skole, arbejde eller på deres motionscykelture.

  Der var vel dengang forventning om, at også vejen fra Toftnæs til Alslev skulle forsynes med en cykelsti, men sådan er det ikke gået. (endnu)
  Hvad er grunden hertil?

  Har der ikke været et reelt behov for en sådan cykelsti? Eller har nogen bare ”sovet i timen”?

  Sognearkivet har fin plads i fotoarkivet til nogle billeder med indvielsen af en ny cykelsti!
  Click to view full size image
 • Gården stolthed – det belgiske hestespand - Månedens billede december 2013

  Med en 2 furet svingplov trukket af 2 store tunge belgisk heste kunne Gregor Gregersen fra Vibækvej 13 let få efterårspløjningen af markerne klaret. Det tog sin tid, men så var der jo mulighed for at få tænkt tanker, og få planlægningen af næste års arbejde på gården på plads.

  Derfor var det var med stort vemod, at bøderne i sognet omkring 1950-1960 sagde farvel til deres trofaste heste, og købte en grå Ferguson ude ved Sigfred H ansen på Ribe Landevej i Varde.

  Hestene var gården stolthed, og herude var der mange belgiske heste, for Hans Gade havde en kåret avlshingst af belgisk race, som gav prima føl. Det blev rolige og medgørlige dyr, som ofte blev på gården i op mod 20 år.
  MEN med Marshall hjælpen fra USA havde Danmark fået adgang til fremmed valuta og kunne købe traktorer til erstatning af de omkring 550.000 heste, som udgjorde rygraden i trækkraften i det store danske landbrug.
  Med traktoren blev der frigjort store markarealer, hvis afgrøder havde været brugt til hestenes foder, så nu kunne antallet af køer på gården sættes op f.eks. fra 14 til 18, og det var der god økonomi i.
  Click to view full size image
 • Stormfloder omkring Alslev - Månedens billede november 2013

  Med Alslev sogns beliggende ved Varde Ådal følger også, at stormfloder og oversvømmelser er med til at præge vort område og at stormfloderne er blevet en del af vor identitet som vestjyder.

  Når efterårs- og vinterstormene raser, så trænger havet langt ind i Varde Ådal, der som den eneste ådal langs den jyske vestkyst ikke er reguleret af diger og sluse.

  På sognets store stormflodssøjle ved Ålegrøften kan det aflæses, at 3 af de markante oversvømmelser fandt sted den 24. november og det var i årene 1928, 1938 og så igen i 1981, Sidstnævnte huskes stadig af mange Alslev Borgere.

  Toppen af vor søjle når op i kote 6,10 over daglig vande, og det er ingen tilfældighed, for den højde nåede vandstanden i Ribe i oktober 1634.
  Tag ud og stå ved søjlen, og forstil dig, hvor lang omkring vandet var for 380 år siden.
  I øvrigt er målingerne ikke fra Alslev, men fra Esbjerg Havn.
  Click to view full size image
 • Bevaringsværdige ejendomme i Alslev Sogn - Månedens billede oktober 2013

  For 21 år siden i 1992 lod Varde Kommune udarbejde et atlas over bevaringsværdige ejendomme i den daværende kommune, og også over Alslev Sogn.

  Alle ejendomme i kommunen opført før 1940 blev besøgt, og dem var der omkring 3.951 af.

  I Alslev blev der fundet frem til 40 ejendomme/huse som efter en skala fra 1-10 blev klarificeret til mindst 4. Omvendt af i dag er 1 det højeste og 10 det laveste.

  Gården Kirkegade 27, som blev opført efter en brand omkring 1927, er en af de klarificerede ejendomme, og er et smukt eksempel på ”bedre byggestil” med velproportionerede bygninger og bygget i traditionelt rødt tegl.
  I dagligdagen er der nok ikke så meget opmærksomhed omkring bygningerne, men på arkivets dag lørdag d. 9. november, vil der blive vist en fotoudstilling med billeder af alle de udvalgte ejendomme.
  Click to view full size image
 • Gårdbilleder - Månedens billede september 2013

  I 1800-tallet blev mange gårde malet af omvandrende ”gårdmalere” der tjente til ”dagen og vejen” ved at bruge af deres ofte selvlærte evner.

  Derefter kom der en periode fra omkring 1910, hvor fotograferingen tog over, og nu var der mulighed for at få familien med. Månedens billede er af ”Sognegården” Torrupvej 70.

  Ejendommen var fra omkring 1872 til 1917 Alslev-Hostrup Sognekommunes fattiggård, og lagde også lokaler til en lille skole, indtil Grøndal Skole blev bygget ca. 1926.

  På bagsiden af gårdbilledet er anført årstallet 1915, men hvem var så familien?
  Driftsbygningerne er genopført efter en brand i december 1908, medens stuehuset er af ældre dato. .
  Senere omkring 1950 blev det så moderne med luftfotografering af gårde, men i dag er det vist ikke længere tidens trend, at have et billede/maleri af ejendommen til at pryde hjemmet.
  Click to view full size image
 • Esther Fangel er fyldt 100 år - Månedens billede august 2013

  Dermed er hun den ældste beboer i Alslev Sogn, og hun er tilmed født herude på Visselbjergvej.

  Arkivet har et billede med hende fra 1930, hvor hun var pige i huset hos brugsuddeler Simon Schmidt. Hun står sammen med uddelerens 3årige søn Carl-Jørn og brugsens ansatte foran den nu nedrevne første brugsbygning fra 1898.

  Simon Schmidt er ikke med på billedet, for han var det år sammen med pastor Lassen og uddeleren fra Sig nede i Bayern for at se Oberammergau pasionsspillet.

  Det må have været noget helt usædvanligt for den tid, og bortset fra lærer Novrups besøg i Norge, er turen den tidligste ”turistrejse” fra Alslev, som Sognearkivet har kendskab til.
  Click to view full size image
 • Kristian Gade i grusgrav på Forumvej - Månedens billede juli 2013

  Omkring 1947 etablerede Laurids Kristian Gade en større sand- og grusgrav med udgangspunkt i faren Janus Gades ejendom Forumvej 65, også kaldet Bispegården.
  Der blev opsat et stort grussorteranlæg, der blev anlagt spor til tipvogne, og der blev anskaffet et større antal transportører og maskiner.
  Billedet viser Kristian Gade (han brugte vist aldring navnet Laurids) med en ”gravkalv” monteret på et lastvognschassis. Lastvognsmotoren laverede kraft til gravkrabben, men det var med rå muskelkraft, at grabben blev drejet ind over tipvognene. ”Grisen” trak så de fyldte tipvogne op fra grusgraven og frem til sorteranlægget.
  Kristian Gade forblev ungkarl og døde allerede som 56årig i 1973. Ud over at være grusentreprenør var han også en dygtig og meget benyttet gymnastikinstruktør. Han blev uddannet som delingsfører på Ollerup Gymnastikhøjskole, og ikke kun Alslev området, men hele Ribe Amt havde stor gavn og fornøjelse af hans evner.
  Click to view full size image
 • Hans Dirck Danielsen - Månedens billede juni 2013

  Engang var der her i Alslev både en sognerådsformand, en sognefoged, en brandfoged og endda flere snefogeder.
  Så fulgte mange byrådsmedlemmer, og sågar et amtsrådsmedlem, men p.t. må vi klare os med en formand i Borgerforeningen, og det går an, for han gør mangt og meget for sognets ve og vel.
  Selv om langdistancecykling ikke kan siges at være indenfor hans spidskompetancer, så har han kastet sig ud i et ambitiøst projekt om at cykle til Skagen på 2 dage sammen med flere ligestillede, blot for at skaffe midler til byens skovpark.
  Desværre har sognearkivet ikke et billede af en cyklende Hans. Til gengæld har vi et vel 50 år gammelt billede fra fødegården, hvor han stolt er steget op på en knallert for at lade sig fotografere sammen med en veninde.
  Click to view full size image
 • Ældste portræt fra Alslev - Månedens billede maj 2013

  Niels Peter Jørgensen var præst i Alslev fra 1838 til 1855.
  Han blev i 1842 den første formand i det nye Sogneforstanderskab for Alslev Hostrup Sogn, og var desuden i 1850 medstifter af Spare- og Lånekassen for Varde By og Omegn. Fra sparekassen har arkivet for mange år siden modtaget et portræt af præsten. Hvis det er et foto, må det være af senere dato, men hvor om alt er, så er pastor Jørgensen den tidligste person, som arkivet har et billede af.
  Pastor Jørgensen er bl.a. omtalt i en beretning fra en fest, som blev holdt på Visselbjerg for de soldater fra sognet, som var vendt sejrrigt tilbage fra Treårskrigen 1848-1850 (også kaldet Første Slesvigske Krig)
  De to fremmeste personligheder i sognet på dette tidspunkt var pastor Jørgensen og proprietær Thomsen, og der skrives, at festen varede ved til langt ud på den tidlige morgen, at de ivrigste aktører på dansegulvet, var de nævnte honoratiores.
  Click to view full size image
 • Andreas Gades jernskulpturer - Månedens billede april 2013

  Desværre findes de ikke længere. Gennem mange år prydede de haven ved Andreas Gades hus Kirkegade 17, og Borgerforeningen sørgede ellers for, at skulpturerne blev taget ned, og opbevaret med henblik på genopsætning et relevant sted i byen. Desværre var kvaliteten af en sådan beskaffenhed, at de ikke tålte flytningen, så nu findes de mange naivistiske skulpturer kun bevaret i Sognearkivets billedarkiv.
  Andreas Gade var barnefødt i Alslev, og var en markant samt speciel person, der gav Alslev profil. Telefonbogen fra 1951 omtalte ham som lillebilvognmand, medens titlen 60 år senere var ændret til arbejdsmand. Det fortælles, at han ved afslutningen af Besættelsen sikrede sig et stort lager af dynamit, og brugte det til bortsprængning bl.a. af betonmurene på skydebanen ved Forumvej. Betonet blev efterfølgende brugt til opfyldningen af vistnok Torrupvej, da denne blev asfalteret. Andreas Gade døde her i 2013.
  Click to view full size image
 • Sandstorm marts 1969 - Månedens billede marts 2013

  Du tror det næppe! Billedet viser ikke snedriver, men derimod sanddynger, der i marts måned 1969 spærrede Torrupvej for kørende trafik. Det var efter en periode med kraftig og tør blæst fra øst - et velkendt vejrfænomen kaldet ”Påske Østen” - og vejen blev først farbar efter, at gårdejer Lehnemann havde været ude med frontlæsseren og skubbet sandet væk fra vejen.
  En sådant sandfygning opleves ikke længere, for nu skal de fleste danske marker være med grønne afgrøder om vinteren. Vera Poulsen og Inger Sørensen fra Alslev husker tydelig sandstormen, hvor bønderne havde været i gang med forårsarbejdet. Ved guldbrylluppet hos Nis Jørgensen på Anemonevej, kunne Harry ”Musikers” partner Saxofon Jon ikke få sit instrument til at virke, fordi sandet trængte ind ved tangenterne. Og så er det kun 44 år siden, og så taler man i dag om ”ekstrem vejr” Det må skyldes ukendskab til tidligere tiders forhold.
  Click to view full size image
 • Vinteren 1941 - Månedens billede februar 2013

  Mælken skulle frem til mejeriet uanset vejr og vind, så når sneen ”i de gode gamle dage” lagde sig højt over sognet måtte slæderne i brug.
  Mælkekuskene skulle selv stille med trækkraft, hvilket helt frem til omkring 1960 altid var 2 heste, medens mejeriet lagde mælkevogn og mælkeslæde til.
  Var driverne for høje på vejene, eller snefogden sammen med sine udkommanderede folk endnu ikke havde fået ryddet vejene, kørte mælkeslæderne ind over markerne.
  Billedet viser Ejnar Andersen sammen med Ketty på en ejendom i Toftnæs, måske Hjerting Landevej 145.
  Click to view full size image
 • Alslev Skole 1913 - Månedens billede januar 2013

  Det er 100 år siden, at den ældste del af den nuværende Alslev Skole blev bygget.
  Øget børnetal og nye lovkrav til undervisningen fordrede mere plads, og med nybygningen fik skolen tre store lyse klasselokaler med højt til loftet. Det var en stor forbedring af de fysiske rammer for både elever og lærere.
  På første sal blev der plads til en lejlighed til vinterlæreren. (Det er der, hvor Sognearkivet holder til dag)
  Den gamle stråtækte skolebygning blev ændret, så den indeholdt 2 skolelærerboliger.
  Click to view full size image
 • Alslev Hostrup Fællesmejeri

  Inspireret af tidens strømninger fik Alslev og Hostrup området i 1885 også et mejeri, hvor områdets mælkeproduktion kunne forarbejdes.
  Ved 50 års jubilæet i 1935 gav pens. Førstelærer H.P. Novrup en fin skildring af den forløbne periode, hvor "landbrugs Alslev" havde været under 50 års uafbrudt udvikling med modernisering, udvidelse af de gamle gårde - og så naturligvis etablering af mange nye husmandssteder.
  Mejeriet blev nedlagt i 1965 efter 80 års drift.
  Mejeribestyrer Hans Fangel ledede driften gennem 26 år fra 1938 til nedlæggelsen, og før ham havde H.P. Hansen været en yderst respekteret og dygtig leder fra 1901. Click to view full size image
 • Månedens billede november 2012

  Førstelærer H.P.H. Novrup og frue
  Lærer H.P.H. Novrup (1861-1944) kom til Alslev i 1892 og frem til sin død var han en markant personlighed i sognet.
  Hans virke som lærer, kirkesanger, lokalhistoriker og forfatter til et stort antal artikler og mindre bøger var højt respekteret – både lokalt og i hele Vestjylland.
  Novrup og hans anden hustru Andrea (1874-1953) (Fd. Bondesen, Toftnæs) er her fotograferet i deres dagligstue Kirkegade 16, og fotografen er deres søn Leo Novrup, der blev landskendt som fuglefotograf og redaktør af naturprogrammer i radioen.
  Arkivet har en mindre samling af glaspladenegativer, og billedet er et af disse. Click to view full size image
 • Kartoflen har om nogen plante betydet en omvæltning og forbedring af danskernes kost.

  Da kartoffelavl blev normal og accepteret i 1800 tallet overtog kartoflen pladsen som den vigtigste "fattigmandsspise" og sikrede lagt bedre end byggrød o. lign. en god og sund ernæring - specielt for de unge generationer.
  Oktober er tiden for kartoffeloptagning, og efterårsferien i uge 42 kaldes stadig "kartoffelferie" for tidligere var "alle mand af hus" for at sikre høsten.
  Peder Nørby fra Kirkegade holder indtil i år 2012 traditionen i hævd med at bruge hænderne til både optagning og sortering.
  Det er en epoke, der rinder ud og derfor dette billede. Click to view full size image
 • Tørvegravning i Alslev

  Der er blevet gravet millioner af stykker tørv frem i Alslev Sogn gennem utallige år. Hedetørv, mosetørv (klyne) og vel også klægtørv - for helt frem til 2. verdenskrig var det helt normalt, at varmekilden i komfur og kakkelovn var tørv.
  "En almindelig husholdning skulle måske årligt bruge 3-4.000 stk. klyne til kakkelovnen (klyne havde lang brændetid) og 10-15.000 stk. hedetørv (hurtig varme) til komfur, bageovn og gruekedel. Gravning fandt sted i april/maj og indkørslen efter lufttørring hen over sommeren.

  Billedet skulle vise Kr. Lystlund Sørensen (?) omkring 1941, måske i Løvmose (?) med et læs tørv. Er vognen en ombygget lastbil? Click to view full size image
 • Fest Sport Alslev

  Byfesten – som tidligere hed "sportsfesten" blev første gang afholdt i 1951, men også tidligere var fest og sport knyttet sammen.
  Månedens billede er fra slutningen af 20erne, og er taget uden for det 2. forsamlingshus i Alslev, der lå på hjørnet ved siden af brugsen.
  "Blomsten af Alslevs ungdom" under ledelse af lærer Bruun markerede - vel i april -afslutningen på vinterens gymnastiktræning med opvisning, fest og fotografering.
  Så stod landbrugets travle sommertid "for døren" og så kunne karle og piger nok få tiden til at gå med høstarbejdet, og organiseret sport blev først genoptaget til efteråret. Fodbold var dog en undtagelse, men tid til 2 gange ugentlig træning og kampe hver weekend var der ikke. Click to view full size image
 • Månedens billede juli 2012
  Postvognen Varde-Hjerting
  Busrute 8 fra Varde gennem Alslev, over Hjerting og videre til Esbjerg skal ikke længere køre i timedrift, men dog stadig køre mange flere gange end i tiden før 1914.
  Dengang kørte den hestetrukne postvogn med plads til 4-6 passagerer kun 1 gang i døgnet – fra Varde til Hjerting og retur - og selv om der vist nok var monteret fjedre på vognen, så var det – specielt om vinteren – en barsk tur i åben vogn og med jernbeslåede hjul.
  Den sidste postkører Niels Uhd Jensen beretter ved sin 80-års fødselsdag i 1951 i en avisartikel om tiden 1898-1914, hvor han kørte hestevognen. Derefter blev landevejen (Strandvejen) mellem Hjerting og Esbjerg bygget, og Vardes position som postby m.m. for Hjerting blev overtaget af den nye storkøbstad i Ribe Amt, Esbjerg.
  Click to view full size image
 • Månedens billede juni 2012
  Høslet i Alslev Mærsk
  Der var engang, hvor "enghø" var det vigtigste vinterfoder for bondens kreaturer, og derfor var engarealerne rundt om i Alslev Sogn ned til Alslev Å og Varde Å af enorm værdi. Senere kom roerne til, og i dag er majsproduktionen dominerende sammen med græsensilage.
  Tidligere tiders festlige høslet med le og river, blev i 1900tallet afløst af hestetrukne slåmaskiner, og fra 1950erne kom den lille grå Ferguson til, og når samtidig "stivvognen" blev udskiftet med "gummivogne" gik høstarbejdet hurtig og bekvem, hvis det ellers holdt tørvejr.
  Billedet viser "Ågård-familien" ved at være klar til at køre hjem til gården fra "a mærsk" med fuld læs hø på 2 "gummivogne" Tage Jakobsen ved traktoren (Ferguson) og svigerfaderen Christen Thøgersen på det bagerst læs.
  Kvaliteten af billederne fra 50erne er efterhånden markant forringet, hvorfor digitaliseringen af arkivets billeder er startet op
  Click to view full size image
 • Månedens billede maj 2012
  400 år gammel anetavle i Alslev Kirke
  Nordsiden af koret i vor smukke kirke prydes af en anetavle, som blev opsat af herremanden Hans Munk til Visselbjerg i 1614.

  16 våbenskjolde viser hvilke adelsslægter hans tipoldemødre kom fra, og det er en markant udsnit af den gamle danske højadel før enevælden.

  Der var nu ikke nogen højhed over afslutningen på Hans Munks tilværelse, for han blev halshugget 1616 i København for usømmelig omgang med 3 søstre, og det blev dengang straffet med døden
  Prøv at Google "Hans Munk henrettet"
  Click to view full size image
 • Månedens billede april 2012
  Danseskole i Alslev Forsamlingshus
  Ja, der har engang været danseskole i Alslev Forsamlingshus.

  Først var det Harry "Musikers" mor fra Sækbæk Kro leder af danseholdene, og Harry stod naturligvis for musik til trinnene, og senere tog Robert Christensens danseskole fra Esbjerg over.
  På billedet – vel fra omkring 1955- har søstrene Kristensen fra Forumvej fået selskab af et par flotte dansekavalerer, nemlig Henning Bennetsen og Eilif Christensen, begge fra Alslev Østermark. Her er de 2 unge par fotograferet foran scenen.
  Pigerne er i tidens stil iklædt flotte hjemmesyede kjoler af tungt lyngfarvet stof, medens drengenes mørke bukser og hvide skjorter med butterfly er betydelig mere tidløs.
  Click to view full size image
 • Månedens billede marts 2012
  Alslev Telefoncentral
  Et stemningsbillede fra tiden før "verden gik af lave"

  Arkivet bekendt findes det ældste billede fra Alslev-området i bogen.

  Alslev Telefoncentral blev etableret på Forumvej 3 i 1916.
  Første bestyrer var skræddermester Anker P. Jørgensen (1870-1962) og sammen med fru Hansine (1870-1945) passede de centralen indtil 1944, hvor svigerdatteren Dagmar Jørgensen (1908-1990) overtog arbejdet.
  Den 15. august 1967 kl. 13.00 trak fru Dagmar stikket ud for den sidste samtale, og de omkring 200 abonnenter under central 052 med nr. fra 69.000 måtte undvære betjeningen og tage til takke med de nymodens drejeskivetelefoner.
  Siden da er udviklingen omkring telekommunikation eksploderet – men det kender vi jo alle til – på godt og ondt.
  Click to view full size image
 • Månedens billede februar 2012
  Alslev Kirke
  I Nationalmuseets bøger om Danmarks Kirker er samlet megen god viden – også om Alslev Kirke. Hele 32 sider beskriver vores kirke.

  Arkivet bekendt findes det ældste billede fra Alslev-området i bogen.

  Det er en blyanttegning af Alslev Kirke fra 1835 lavet af Christian Købke, der var på besøg i præstegården ved sin søster - gift med pastor Feilberg.

  Bemærk at der overhovedet ikke er træer på billedet, og formodentlig var denne mangel på træer også gældende for det meste af sognet.

  Click to view full size image
 • Månedens billede januar 2012
  Alslev Brugs
  Baggården til Alslev Brugs så ud som på billedet tilbage fra omkring 1904, og så helt frem til nedrivning af det gamle forsamlingshus og foderstofbygning omkring 1972.
  Billedet kan identificeres til omkring 1930 bl.a. på grund af den "nye" top på Anton Kristiansens vindmølle i baggrunden, og vandpumpen lavet af træ med krog til at hænge spanden på, er jo af en sådan alder, at personer under 60 år næppe har set den praktiske brug af en sådan "hævert", der kunne hente vand op fra omkring 8-9 meters dybde.
  Personen på billedet var lærling i Alslev Brugs – måske er det en Rasmussen fd. 1905, der måske i en kort årrække 1933-1936 blev uddeler i Brugsen. Brugsuddeleren var samtidig foderstofuddeler, og da den danske landbrugskrise i 30erne også satte sit præg på gårdene i Alslev betød det endda meget store tilgodehavender - med det resultat, at han måtte fratræde stillingen.
  I 1981 hjalp Kvickly Alslev Brugs igennem sin næste krise og overtog forretningen, så tak til dem, fordi de sikrede os en dagligvarebutik i området. Som endda i 2008 blev udvidet og moderniseret og vel nærmest i dag må være
  Danmarks flotteste DagliBrugs

  Click to view full size image
 • Månedens billede januar 2012
  Alslev Brugs
  Baggården til Alslev Brugs så ud som på billedet tilbage fra omkring 1904, og så helt frem til nedrivning af det gamle forsamlingshus og foderstofbygning omkring 1972.
  Billedet kan identificeres til omkring 1930 bl.a. på grund af den "nye" top på Anton Kristiansens vindmølle i baggrunden, og vandpumpen lavet af træ med krog til at hænge spanden på, er jo af en sådan alder, at personer under 60 år næppe har set den praktiske brug af en sådan "hævert", der kunne hente vand op fra omkring 8-9 meters dybde.
  Personen på billedet var lærling i Alslev Brugs – måske er det en Rasmussen fd. 1905, der måske i en kort årrække 1933-1936 blev uddeler i Brugsen. Brugsuddeleren var samtidig foderstofuddeler, og da den danske landbrugskrise i 30erne også satte sit præg på gårdene i Alslev betød det endda meget store tilgodehavender - med det resultat, at han måtte fratræde stillingen.
  I 1981 hjalp Kvickly Alslev Brugs igennem sin næste krise og overtog forretningen, så tak til danen ved "Damsmark" og "Torrup Gård" og senere øst for jernbanen ved "Fattiggården" nu "Sognegården"
  Det var et selskab fra Hannover, der fik arbejdet overdraget. De medbragte 25 km spor, 160 tipvogne, 7 damplokomotiver, 1 lokomobil samt 1 stor gravemaskine – og netop lige denne gravemaskine er vist på billedet.
  Materiellet kom med Statsbanerne via Guldager til Damsmark fra Ribe området, hvor selskabet havde været i gang de foregående år, og blev senere flyttet bl.a. til Rudholm Mergelselskab ved Vester Nebel.
  På de smalle spor (600 mm) blev merglen kørt ud i en afstand på op til ca. 8 km - og bl.a. var der spor til Toftnæs, Alslev, Hostrup, Kraunsø, Tobøl, Kjersing, Forum og Brøndum.
  Click to view full size image
 • Månedens billede september 2011
  Så skal Alslev borgerne igen til valgurnerne henne i Forsamlingshuset overvåget og serviceret af vore lokale valgtilforordnede.
  Billedet er fra 1988 og viser Søren Hjort (V) Per Buresø (A) Betty Carstensen (V) og Inge Sørensen (A) på de velkendte pladser bag bordene ved vinduerne i "den lille sal"
  Der er sket meget siden de første valg omkring 1830 til Stænderforsamlingerne, hvor vel kun præsten og herremanden på Visselbjerg var stemmeberettigede.
  Sådan er det iokke længere. Alle over 18 år – uanset køn, indkomst eller formue – kan sætte deres kryds ved det parti eller den person på den lange stemmeseddel, som de mener er "den bedste"
  Venstre har i mange år været det største parti i sognet fulgt af socialdemokratiet, men tidligere – i tidsperioden med husmænd – spillede de radikale også en rolle i det lokale politiske billede.
  Den sidste lokale vælgerforening – Venstre – blev i øvrigt nedlagt i år 2011. Click to view full size image
 • Månedens billede august 2011
  Fra ca. 1920 til 1933 hed brugsuddeleren Simon Schmidt (Smidt), og han var en meget foretagsom person – og det kostede ham vist jobbet i.f.m. 30ernes landsbrugskrise.
  Dengang skulle uddeleren selv stå for personale, drift og vist også tab på debitorer. Derfor må lastbilen på billedet være anskaffet af ham personligt – selv om den blev kaldt "brugsens lastbil"
  Sådan en lastbil kunne bruges til mange formål – transportere grise til slagteri, køre ud med foderstoffer, men også til helt andre formål.
  Uddeler Schmidt står på billedet ved siden af lastbilen, der er fyldt godt op med glade skolebørn som skal på udflugt til Marbæk.
  Click to view full size image
 • Månedens billede juli 2011
  Da jernbanen fra den nyanlagte Esbjerg Havn til Holstebro åbnede omkring 1875, fik Alslev-beboerne for første gang de nye industrialiserede tider at mærke på nært hold.
  Aldrig før havde der på et sted været som megen kraft, som der var i de damplokomotiver, der trak togvognene på jernbanen gennem den østlige del af sognet. Bortset fra kraftoverførslen fra de store hjul på vandmøllen, kendte man kun til "håndkraft" og "hestekræfter".
  Personen yderst til højre er vist Andreas Schack (1854-1939) fra Alslev Mølle.
  Før mergellejerne åbnede i 1914 ved Damsmark/Torrup, blev merglet kørt ind på togvogne til sidesporet ved Statsbanernes grusgrav ved Møllen, og bønderne holdt parat til at læsse merglen direkte på de mange hestetrukne "stivvogne" Derfor må billedet være fra før 1914.
  Huset i baggrunden er ledvogterhuset Alslev Møllevej 12, som var i funktion indtil viadukten under jernbanen blev bygget omkring 1922
  Click to view full size image
 • Månedens billede juni 2011.

  Iflg. folketællingslisterne fra 1921 flyttede Chr. Pedersen med hustru Bodil og 7 børn ind på den gamle hovedgård Visselbjerg i 1920.
  Billedet er vel fra omkring tidspunktet for indflytningen og viser en del af den store familie på den imponerende pigstensbelagte gårdsplads, mellem de 3-længede stråtækte driftsbygningerne, og med stuehuset fra omkring 1762 i baggrunden.
  Familien havde bil – godt nok kun en lille lastbil - men det blev vist dengang betragtet som en unødvendig "flothed" og da kreditforeningen måtte overtage gården omkring 1930 var denne ekstravagance - i hvert fald i folkemunde" - en medvirkende årsag til dårlig økonomi på gården.
  Hvem børnene og personen ved lastbilen er vides ikke! Det kan f.eks. være Jenny fd. 1902, Hilda fd. 1903, Jens fd. 1912 og Ellen fd. 1914, men, men?
  Click to view full size image
 • Månedens billede maj 2011

  Fra omkring år 1900 og næsten 90 år frem drev 3 generationer af Andersen-familien smedevirksomhed på adressen Bredgade 33, hvor nu andelsboligforeningen ligger – deraf stedets nuværende navn "Smedebo".

  Første smed var Thue Andersen, som også var sognefoged - derefter kom sønnen Jens V. Andersen til omkring 1928, og han var desuden i over 25 år medlem af sognerådet, heraf 12 år fra 1950 til 1962 dets formand - næste og dermed 3. generation Bent Andersen tog over omkring 1952.

  Billedet er fra omkring 1930 og viser smedjen i Bredgade med bl.a. fra venstre smedemester Jens Villadsen Andersen, og smedelærling Hans Christian Danielsen.
  Click to view full size image
 • Månedens billede april 2011

  Alslev Sogn fik elektricitet for 90 år siden, da Karlsgårde Værket ved Sig blev indviet i 1921.
  Et spindelvæv af 10 kV ledninger forbandt de ca. 35 transformatorforeningen med deres mange transformatortårne rundt omkring i sydvestjyske sogne, og fra tårnene førte luftledninger videre rundt ud til de tilsluttede gårde og huse.
  Alslev Transformatorforening havde nr. 9 ved S.A.E.F. (Sydjylland andels el. forsyning) Alt dette er nu en saga blot. Karlsgårde Værket lukkede her i marts 2011, og i Alslev blev de sidste gamle transformatortårne nedrevet allerede i 2007, samtidig med at alle højspændingsledninger blev lagt ned i jorden.
  Månedens billede er fra Torrup lige inden tårnet der blev nedrevet, men gå en tur op omkring Bredgade 29 og 31 og nyd det sidste syn af el. ledninger. De forsvinder måske snart.
  Click to view full size image
 • Månedens billede marts 2011

  Schack sønnerne fra Alslev Mølle fik som nogle af de første i sognet cykler.

  Et foto efter en glasplade viser Aksel (fd. 1897) Peter (fd. 1887) og Laurids (fd. 1892) med 2 nye cykler – måske fra Jyden i Ålestrup - og stoltheden over at være ejere af disse nymodens transportmidler fremgår tydeligt af Peter og Laurids attitude.
  Cykler med kædetræk på baghjul var blevet produceret fra omkring 1890, og billedet er vel fra omkring 1903.
  Click to view full size image
 • Månedens billede februar 2011.

  Motoriseringen af danskerne tog fart i 20erne.

  Hans Lund Jepsen fra Toftnæs er her afbilledet på et flot eksemplar af en motorcykel - endda med sidevogn. Han var ældst af en søskendeflok på 4, men var ikke interesseret i at overtage fødehjemmet, og døde i øvrigt tidligt af tuberkulose vist i 1928.
  Mærke på motorcyklen og årstal er ukendt – men måske kan nogen supplere Arkivet med informationer?
  Click to view full size image
 • Månedens billede januar 2011.

  Godt nyt år.
  Flot ser det nu, når raketterne ved årsskiftet eksploderer højt over Bredgade. I det nye år starter Sognearkivet op med en "work shop" hver onsdag formiddag fra kl. 09.00 til ca. kl. 11.30. Første gang onsdag d. 12. januar 2011. Vi starter op med en kop kaffe, og derefter "kaster" vi os over, hvad der nu er interesse for. Første projekt kan blive reorganisering af Thueslund fotoalbumer, og så kan arkivets udklipssamling og billedsamling nok trænge til at blive "set efter i sømmene".
  Alle er velkomne.
  Click to view full size image
 • Månedens billede december 2010

  Soldatertiden var tidligere en stor og markant del af bønderkarlenes udviklingsforløb.
  På godt og ondt, men et billede skulle der til for at kunne vise familie og kæreste, hvordan karlen så ud i "fuld galla". De 2 billeder er fra venstre P. Chr. Pedersen, Toftnæs og Kristen Bank, Toftnæs - vel omkring 1910 - og er en del af mange soldaterportrætter som arkivet har.
  Click to view full size image
 • Månedens billede november 2010

  Stormfloder og oversvømmelser er en del af dagligdagen i den vestlige del af sognet og i ådalene.
  Derfor er der sat spot på dette tema til Arkivets dag med foto, film og foredrag lørdag d. 13. november 2010 kl. 10-t har lavet en rapport om "50 år med minkavl i Alslev" og denne fremlægges torsdag d. 23. september 2010 kl. 19.00 på Arkivet.
  Du er velkommen til at komme og høre om minkavl i Alslev.

  Click to view full size image
Image of